• Telefon: Oslo/Bærum: 488 48 500 | Trondheim: 461 70 527

Faktaopplysninger

Hvem gjør hva når tenner skal erstattes

  • Det er en tanntekniker som lager tannerstatninger, som kroner, broer og proteser. Andre oppgaver er skallfasetter, bittskinner, snorkeskinner, tannbeskyttere og overkonstruksjoner til implantater.

  • Det er tannlegen som har det medisinske ansvaret. Tannlegen behandler tenner og sykdommer i munnhulen. Når tannerstatninger skal lages, gjør tannlegen nødvendige forberedelser i munnen, som f.eks. å slipe til aktuell tann/tenner og så ta avtrykk.

  • Avtrykket blir sendt til en tanntekniker her i landet eller, som oftest, til utlandet.

  • Hos IDENTIS er dette kompetansesamarbeidet mellom tannlege og tanntekniker utviklet veldig tett og logisk i forhold til hva som er vanlig.

  • Hos IDENTIS møter du tannteknikeren sammen med tannlegen fra start og under hele behandlingsprosessen. Det er unikt og betyr mye for et godt resultat.

Tannkrone

En tannkrone er en tannrestaurering som brukes dersom tannen er så skadet at den ikke kan repareres med en vanlig fylling. For å lage en krone, må det som er igjen av tannen slipes konisk. Så tas det et avtrykk før den tilslipte tannen dekkes med en midlertidig krone. Etter 8-10 dager er den nye tannkronen laget ferdig og kan settes på plass permanent. Kronens farge og fasong blir tilpasset de andre tennene.

Det finnes flere ulike kronetyper og disse har forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De vanligste typene er:
Helkeramiske krone er en kombinasjon av zirkonia som innerkjerne og porselen utenpå. Estetisk god og det mest brukte kronealternativet idag

Metall-keramisk krone (MK) er en kombinasjon av en metallegering som innerkjerne og porselen utenpå. Velges ofte til broløsninger når mange tenner mangler og det blir lange spenn.

Bruxankrone er en helkrone i zirkonia. Brukes helst som erstatning for jeksler. Tåler svært høyt tyggetrykk. Et godt alternativ for bruxister (en som gnisser tenner kraftig).

Tannbro

Savner du en eller flere tenner kan man ofte erstatte de manglende tennene med en tannbro. Vil du erstatte manglende tenner er det viktig at du ikke drøyer for lenge. Dersom du venter lenge kan det føre til at tennene på siden av tannluken flytter på seg. Dette kan resultere i skjeve tenner, bittfeil og luker mellom tennene. I tillegg kan tennene i motstående kjeve bevege seg. Dette kan medføre at det blir vanskeligere å lage en tannbro på de aktuelle tennene.

Å lage en tannbro forutsetter at du har tenner som du kan feste broen til. Tennene på hver sin side av tannluken fungerer som pilarer. En bro sitter fast på disse tennene og kan lages i ulike materialer.

Fordelen med en bro er at den sitter fast. Ulempen er at tennene som broen festes til også må behandles som en del av brobehandlingen. I de tillfeller mye av tannen fjernes for å lage en tannbro finnes det en risiko for at tannnerven blir irritert. Blir nerven irritert må tannen rotfylles. Er tennene på siden av luken helt inntakte kan tannlegen vurdere alternative behandlinger. Et mer moderne alternativ for å erstatte manglende tenner er tannimplantat.

Tannimplantat erstatter tannrot

Metoden innebærer at man erstatter manglende tannrot med en titanskrue som etter hvert gror fast og blir en del av beinvevet i kjeven. Deretter bygger man en ny tann på den ”nye” roten. Slik løser man problemet med manglende røtter, i stedet for å bruke andre tenner som forankringspunkt for ny tann.

Skallfasetter

Mange mennesker er idag ikke tilfreds med formen og fargen på tennene sine.

Hvis det er vanskelig å fjerne misfargingen i tennene eller hvis tennene er slitte, har misfarget emalje, står ujevnt eller har uønsket mellomrom, kan skallfasetter være en god behandling.

Skallfasett er et tynt porselensskall som tilpasses individuelt og festes på den synlige delen av tannen. Den vil vanligvis dekke fra tannkjøttskanten og ned til enden på tannen lik en naturlig frisk og sunn tann.

Fordelen med skallfasetter fremfor annen behandling er at veldig lite av tannen må fjernes for å få plass til fasaden utenpå tannen. Er tannen veldig slitt, behøver man i enkelte tilfeller ikke å fjerne noe av tannen i det hele tatt.

Bleking av tenner

Tannbleking blir av mange ansett som et alternativ for dem som føler at tennene er misfargede eller ikke lyse nok. Bleking av tenner behøver ikke å være skadelig hvis det utføres på riktig måte og på ”riktige” tenner. Det innebærer at tennene som skal blekes ikke bør ha hull/tannråte, og heller ikke ha dårlige fyllinger. Tenner med amalgamfyllinger bør ikke blekes fordi kvikksølv frigjøres ved bleking.

En tann består av tre deler. Innerst ligger pulpa som hovedsakelig består av nerver og blodårer. Rundt pulpa ligger dentinet . Det er en tykk og hard substans som bestemmer tennenes farge. Ytterst ligger emaljen. Den er gjennomskinnelig og tynn, men veldig hard og tett og beskytter mot ytre påkjenninger. Under blekeprosessen trenger blekestoffet gjennom emaljens små sprekker og porer og inn til dentinet og bleker det til en lysere farge.

I utgangspunktet vil vi fraråde bleking, fordi risikoen for å skade tennene er relativt stor Blekemidlene, hydrogenperoksid, kan gi flere skader, blant annet forandringer i emaljen, etseskader på tannkjøttet, betennelse i nerven og overfølsomme tenner. Mange får alt fra lette til alvorlige symptomer ved tannbleking.

Air-flow fjerner misfarging

Det er en saltblåsing som fjerner overflatemisfarging på tennene, som kan komme av kaffe, te, røyk, rødvin og andre misfargende mat- og drikkevarer. Air-flow’en kommer til på vanskelige steder, som imellom tennene og i tannens dype groper. Saltblåsingen er ikke tidkrevende og er veldig skånsom for tenner og tannkjøtt, samt gir den en god smak av tropiske frukter.

Rotfylling

Rotfylling (endodonti) er metode som innebærer at betent vev i tannroten tas vekk og erstattes vanligvis med små spesialkonstruerte guttaperkastifter Det kan f.eks. være et hull i en tann som har kommet seg inn til nerven og infisert den. En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etterhvert få redusert blodomløp i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner som kan medføre tannsmerter.

Dette gjelder også tenner som er beslipt og påsatt krone

Bittskinne

Det finnes ulike typer av bittskinner som hjelper godt ved ulike typer av problemer fra tennene, kjeven eller tyggemuskler. Det er påvist sammenheng mellom rygg- og nakkeproblemer med problemer i kjeve og tyggemuskler. Sliter du med hodepine om morgenen, ømme tyggemuskler eller problemer fra kjeveleddene kan bittskinne være noe for deg.

Hvis du gnisser tennene kan det føre til at tennene blir kortere og kortere. Hvis du presser tennene om natten kan det føre til at du blir anspent i musklene i hode og kjeve. Du merker det ved at du våkner om morgenen med hodepine. Ved anspente muskler kan det være vanskelig å gape. Det kan også gjøre vondt når du tygger eller rører ved musklene i ansikt og hode.

En hard bittskinne er lagd i hard plast og er 2-5 ganger så tykk som en myk bittskinne. Lik en myk bittskinne brukes den om natten. Da den er tykkere kan du ikke bite sammen like hardt. Dette medfører en mindre muskelkontraksjon. Ved kontinuerlig bruk medfører dette til at du blir mindre anspent. Ømheten i muskler avtar og du våkner uten hodepine.

Proteser (gebiss)

Tannproteser er kunstige erstatninger for tenner og tannkjøtt for folk som mister tenner på grunn av f.eks. karies eller tannkjøttsykdommer (periodontitis).

Personer med manglende tenner eller som har tenner av dårlig kvalitet kan få utfordringer i hverdagslivet. Det kan være vanskelig å fungere sosialt med tanke på estetikk og tale. De har ofte vanskeligheter med å bite av og tygge mat. I tillegg kan de også se eldre ut, og føle et generelt ubehag i forbindelse med tanntapet.

Tilpassing av proteser krever kompetanse som bygger på erfaring og god forståelse for hva skal til for å få maksimal feste for protesen. Ofte kreves det flere runder sammen med den som tilpasser protesen. Gnagsår oppstår av og til. Da kan det være behov for justeringer.

Proteser vil for mange løsne litt etter en stund. Da er det viktig med en «underforing» eller rebasering som noen kaller det. Blir det dårlig kontakt mellom protese og kjevekam, vil kjevekammen ofte minske raskere enn med god kontakt. Og problemer med feste øker.

Tannimplantater er den optimale løsningen for å få et godt liv med proteser og det kan gis betydelig støtte til 2 implantater og protese i underkjeven.

REGLER FOR STØTTE TIL TANNLØSE KJEVER

Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven. Det ytes stønad til personer med helt tannløs underkjeve som på grunn av slag, allmennsykdommer, anatomi eller andre forhold ikke er i stand til å kunne bruke løstsittende protese.

Det ytes stønad til 2 implantater og en dekkprotese festet til disse implantatene.

For mer informasjon last ned vår brosjyre for REFUSJONSORDNING VED TANNBEHANDLING her!